Gå til hovedindhold

Prisfald på rejer koster samfundet dyrt

Den digre finanslov for 2021 afslører, at Landskassen vil mærke en voldsom nedgang i indtægterne, når det gælder reje- og makrelfiskeriet.

Oppositionen: Kortsigtet at sælge Royal Greenland

Mandag kunne Naalakkersuisoq for finanser præsentere landets budget for næste år – Finansloven. Gode takter, mener IA mens Atassut og Partii Naleraq hagler den ned.

Koalitionen indgår finanslovsaftale

Ved hjælp af opjustering af forventninger til indtægter, en prisstigning for el og vand til fiskeindustrien og besparelser i nye initiativer, er det lykkedes Naalakkersuisut at levere et finanslovsforslag i balance over de næste fire år.

Finansloven er på plads

Klokken 15 præsenterer Naalakkersuisoq for Finanser, Vittus Qujaukitsoq, finanslovsaftalen for næste år. Aftalen har opbakning fra det mindst mulige flertal, da ingen af oppositionspartierne er med.

Derfor udsættes finansloven

Fristen for vedtagelsen af finansloven for 2021 anmodes udskudt i 12 dage, da parterne ikke kan blive enige om slutresultatet.

Vittus tror på enighed om finanslov

På trods af en bombastisk udmelding fra Finans- og Skatteudvalget efter præsentationen af et forslag til finanslov for næste år, er Vittus Qujaukitsoq fortrøstningsfuld med hensyn til at nå til enighed med Inatsisartut om næste års husholdningsbudget for landskassen.

Uden bloktilskud løber landskassen tør hvert år den 13. juni

Alligevel vil Vittus Qujaukitsoq af med bloktilskuddet: – Vi kommer ikke til at sulte ihjel

Vittus Qujaukitsoq: Stram økonomisk styring – også selvom det kan gøre ondt

Selvom landets økonomi er stærk og solid, er den samtidig skrøbelig, så længe vi er så afhængige af blot én indtægtskilde, nemlig fiskeriet. Det får Naalakkersuisut til at lægge op til fastholdelse af den stramme økonomiske styring

IA præsenterer sit udspil til finanslov

Oppositionspartiet Inuit Ataqatigiit præsenterer partiets tre hovedpunkter til finanslovsforhandlinger

Ophedet debat om landets økonomi

Inuit Ataqatigiits politiske ordfører, Aqqaluaq B. Egede, havde en del at sige om Naalakkersuisoq for finansers fortrolige brev til udvalget for finans og skatter. Formanden for Naalakkersuisut endte med at bede om pause, da et medlem af Inatsisartut nævnte paragraf 50, som omhandler forslag om at afslutte forhandlingen i salen.

Vittus Qujaukitsoq maner til ro

Det er ikke usædvanligt med et underskud på et såkaldt basisbudget, der vil dog være prioriteringer frem til forhandlingerne til næste års finanslov, det siger Naalakkersuisoq for finanser, Vittus Qujaukitsoq.

USAs statsapparat lukket ned

Den manglende midlertidige forlængelse af USA's finanslov betyder, at dele af statsapparatet lukker ned.